Home Huis inrichting Zo knap je de tuin op met een nieuwe schutting

Zo knap je de tuin op met een nieuwe schutting

0
Zo knap je de tuin op met een nieuwe schutting

Het zou zomaar kunnen dat jouw tuin toe is aan een nieuwe schutting. Het winterse weer laat vaak zijn sporen achter op je tuin, die daar niet van opknapt. Bomen en planten die door harde wind los zijn geraakt, bloempotten die aan stukken zijn gevallen en aanslag op de tegels. Ook de schutting kan een behoorlijke windvanger zijn en kan daardoor flink beschadigen. Is dat bij jou ook het geval geweest of ben je gewoon klaar voor een nieuwe look, lees dan verder over het kiezen van een nieuwe schutting.

Regelgeving

We moeten natuurlijk beginnen bij de regelgeving voor een nieuwe schutting. Ja, die is er helaas. Je kunt niet zomaar de schutting slopen en er een nieuwe plaatsen. Heb jij een vrijstaande woning en geen directe buren? Dan kun je zonder al te veel problemen een nieuwe schutting plaatsen, zo lang je je maar aan de toegestane hoogte houdt. Grenst jouw tuin direct aan de tuin van de buren, dan zul je met hen de nieuwe schutting moeten overeenstemmen. Je hebt immers toestemming van de buren nodig om de schutting te vervangen. Het kan zomaar zijn dat zij de huidige schutting wel prima vinden en niet willen meebetalen. In dat geval moet je de schutting een stukje van de erfafscheiding om eigen erf plaatsen. Ook moet je rekening houden met de hoogte van de schutting. Deze mag in de achtertuin maximaal twee meter hoog zijn. Voor het huis geldt een maximale hoogte van een meter. Moet je graafwerk uitvoeren om de nieuwe schutting te plaatsen, dan moet je een graafmelding doen. Je moet een klic melding doen om bij te dragen aan het voorkomen van graafschade en gevaarlijke situaties in de omgeving, ongeacht de diepte.

Kies het materiaal

Naast de bekende schuttingen van hout en beton zijn er tegenwoordig steeds meer opties wat betreft het materiaal van de schutting. Zo kun je bijvoorbeeld schanskorven laten vullen met boomschors, schelpen of dennenappels voor een zeer natuurlijke uitstraling. Ook zou je voor een semitransparante schutting kunnen gaan. Ga je toch liever voor hout, dan is hardhout met het FSC-keurmerk aan te raden. Wil je liever een zachte, geïmpregneerde houtsoort, dan zul je moeten letten op het KOMO-keur. Een keurmerk van het hout van de schutting is echt noodzakelijk voor goede kwaliteit. En goede kwaliteit is precies wat je nodig hebt. Rabatdelen zijn houten panelen van hoge kwaliteit, met een groef en een messing. Hierdoor kun je de panelen gemakkelijk in elkaar schuiven en leent dit materiaal zich perfect als schutting.